Програма ЕРАЗЪМ+

erasum„Еразъм+“ е образователна програма на Европейския съюз. Основната й дейност в сферата на висшето образование е подпомагане на мобилността на студенти и докторанти с цел обучение или практика и на преподавателите и служителите с цел преподаване или обучение по договорености с университети-партньори или други приемащи организации от програмни или партниращи на Европейския съюз държави.

Програмата „Еразъм+“ развива постиженията на изпълняваните в продължение на повече от  30 години европейски програми и е насочена както към вътрешноевропейското, така и към международното измерение на сътрудничество.

Програмата „Еразъм+“ има за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.

Програма „Еразъм+“ включва три основни Ключови дейности (КД):

 

КД 1-Образователна мобилност на физически лица

Възможностите в тази област са насочени към насърчаване на мобилността с учебна цел на студенти, служители, стажанти, чираци, доброволци и млади хора. Ползите за участващите организации включват повишен капацитет за дейност на международно равнище, подобрени управленчески умения, достъп до повече възможности за финансиране и проекти, повишена способност за подготовка, управление и проследяване на проекти, по-привлекателен набор от възможности за студентите и служителите, възможност за разработване на иновативни проекти с партньори от целия свят.

КД 2- Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики

 

Дейността е насочена към развитие на секторите на образованието, обучението и младежта чрез пет главни дейности:

  • Стратегически партньорства за подкрепа на иновациите в сектора, както и съвместни инициативи за насърчаване на сътрудничеството, обучението между равнопоставени партньори и обмена на опит.
  • Алианси на знанието. По това действие се подкрепят два вида проекти за сътрудничество – Европейски университети и Алианси на знанието. Най-важните характеристики на двете действия са: иновации във висшето образование, устойчивост на сътрудничеството между университетите и предприятията, въздействие, надхвърлящо срока на изпълнение на проекта и дейността на организациите.
  • Секторни алианси на уменията за справяне с недостига на умения и осигуряване на по-добро съответствие между професионалното образование и обучение и потребностите на пазара на труда. Налице са възможности за модернизиране на ПОО, обмен на знания и най-добри практики, насърчаване на работа в чужбина и разширяване на признаването на квалификациите.
  • Проекти за изграждане на капацитет в областта на висшето образование с цел подпомагане на модернизацията, достъпността и интернационализацията на висшето образование в държавите партньори.
  • Проекти за изграждане на капацитет в областта на младежта в подкрепа на развитието на работата с младежите, неформалното обучение и доброволческата работа, както и насърчаване на възможности за неформално учене с държавите партньори.

КД 3 – Подкрепа за реформиране на политиките

 

Улесняване модернизацията на системите за образование и обучение чрез изграждане на политическо сътрудничество между държавите-членки. Дейността има за цел увеличаване на участието на младите хора в демократичния живот, особено в дискусиите с политици, както и развитието на знания в областта на образованието, обучението и младежта.

В рамките на КД 1 се предоставя подкрепа за мобилност в сферата на висшето образование за:

 

Мобилност на студенти и докторанти с цел обучение. Периодът на обучение е минимум 3 и максимум 12 месеца и се реализира в партньорски висши училища, притежаващи Еразъм харта. Право на участие в програмата „Еразъм +“ имат всички студенти, завършили първата година от своето обучение. Всички студенти получават финансова подкрепа за реализиране на мобилността с обща продължителност от максимум 12 месеца за всеки цикъл на обучение (т.е. по 12 месеца за бакалавърска, магистърска и докторска степен), независимо от броя и вида на мобилностите. Мобилността на студенти и докторанти с цел обучение значително разширява академични, езикови, социални и културни компетенции на участниците.

Мобилност на студенти и докторанти с цел практика. Мобилността е с минимална продължителност 2 месеца и максимална продължителност 12 месеца и може да се реализира в търговски предприятия, научни центрове и организации, граждански организации и университети в рамките на европейските държави. Практиката се реализира при наличие на съвместни договори или писма за съгласие. Студенти, последна година на обучение, могат да реализират практическо обучение в чужбина в рамките на 1 година от дипломирането си. Подборът на студентите се извършва от ТУ-Габрово по време на последната година на обучението, преди полагането на държавен изпит или защита на дипломна работа.

Преподавателска мобилност с цел преподаване предоставя възможност на преподавателите да преподават в партньорски висши учебни заведения в чужбина, притежаващи Еразъм харта. Легитимната продължителност на преподавателската мобилност е от 2 дни до 2 месеца, без дните за пътуване. Задължително е изискването за минимум 8 часа преподаване на седмица (вкл. и за по-кратък период на мобилност). Преподавателската мобилност с цел преподаване допринася за поддържане на конкурентното равнище на професионалните компетентности на преподавателите и за продължаваща квалификация.

Мобилност на преподавателския и непреподавателски състав с цел обучение дава възможност на преподавателите и административния състав да се обучават в други висши образователни институции, удостоени с Еразъм харта или в публични и частни организации, чиято дейност е свързана с образованието и които са установени в държави, участващи в програма „Еразъм+“. Целта на мобилността е обмяна на опит и насърчаване на професионалното развитие. Тази мобилност може да е с продължителност от 2 дни до 2 месеца, без дните за пътуване.

При реализиране на академичен обмен всички входящи и изходящи участници в мобилност се ползват от същите права и се придържат към правилата на приемащата институция. Входящите студенти, преподаватели и служители са освободени от всякакви такси за регистрация, за обучение и изпити, за издаване на документи в приемащата институция.

Всички участници в мобилност имат право на финансова помощ (грант). Размерът на дневната/месечната финансова подкрепа по държави и транспортната субсидия за персонал по разстояния се определя от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).

Всички участници в мобилност получават пълно признаване на академичните резултати.

Подробна информация за програмата „Еразъм+“ е публикувана на интернет страницата на Център за развитие на човешките ресурси

OPNOIR black alumni black Nis black dmoodle black ppp broadcast black